Yeni

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yeni Yeni'den


    şeker hastalığı(diyabet)

    sevgi sihirbazı
    sevgi sihirbazı
    Admin
    Admin


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 3524
    Nerden : izmir
    Ruhsal Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Keyifliqs5
    Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Mesgulrc6
    Katılımı : :
    şeker hastalığı(diyabet) Left_bar_bleue100 / 100100 / 100şeker hastalığı(diyabet) Right_bar_bleue

    Takımı : şeker hastalığı(diyabet) Besiktas
    Kayıt tarihi : 21/02/08

    şeker hastalığı(diyabet) Empty şeker hastalığı(diyabet)

    Mesaj tarafından sevgi sihirbazı Paz Şub. 24, 2008 12:54 am

    diyabet nedir?

    Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).

    Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan "insülin" adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

    Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.

    Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.

    OGTT’ de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.
    sevgi sihirbazı
    sevgi sihirbazı
    Admin
    Admin


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 3524
    Nerden : izmir
    Ruhsal Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Keyifliqs5
    Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Mesgulrc6
    Katılımı : :
    şeker hastalığı(diyabet) Left_bar_bleue100 / 100100 / 100şeker hastalığı(diyabet) Right_bar_bleue

    Takımı : şeker hastalığı(diyabet) Besiktas
    Kayıt tarihi : 21/02/08

    şeker hastalığı(diyabet) Empty Geri: şeker hastalığı(diyabet)

    Mesaj tarafından sevgi sihirbazı Paz Şub. 24, 2008 12:57 am

    diyabet tipleri:
    *tip 1 diyabet
    *tip 2 diyabet
    *gestasyonel diyabet
    *pre-diyabet

    Tip 1 Diyabet nedir?

    Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi "glikoz" adı verilen basit şekerlerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.

    İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için "Juvenil diyabet" adını da alır.

    Tip 1 diyabet pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Bu nedenle Tip 1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10'unu tip 1 diyabet vakaları oluşturmaktadır. Çocukluk çağında tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42'sinde diyabet gelişmektedir. Tip 1 diyabet genel olarak kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir.

    Tip 1 Diyabet neden olur?

    Tip 1 diyabet, çoğunlukla çocuklar ve ergenlik çağındakilerde gelişir fakat yetişkinlerde de görülebilir. Çocuklukta en sık görülen kronik hastalıklardandır.Tip 1 diyabet için risk faktörleri iyi tanımlanmamıştır. Ancak tip 1 diyabetiklerin birinci derece akrabalarında genetik ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği gösterilmiştir.

    Tip 2 diyabet, esas olarak yetişkinlerde görülmekteyse de dünyanın birçok yerinde ergenlik çağındaki grup için hızla büyük bir sorun olmaya başlamıştır. Tip 2 için risk faktörleri yaşın artışı, şişmanlık (obezite), ailede diyabet öyküsü, gebelikte iri bebek ya da diyabet öyküsü, fiziksel aktivite azlığı, bozulmuş glukoz toleransı ve ırk/etnik gruptur.

    Tip 1 Diyabette Acil Sorunlar Nelerdir?

    Tip 1 diyabetli kişi bilimsel ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak, düzenli egzersiz yaparak ve uygun insülin tedavisi ile sorunsuz bir yaşam sürdürebilir. Ancak insülini uygun teknikle, yeterli dozda ve zamanında yapmayan, beslenme tedavisine uyum sağlayamayan ve aşırı karbonhidrat tüketen ya da egzersiz yapmayı aksatan diyabetlilerde kan şekeri yükselebilir (hiperglisemi). Bunun aksine insülini aşırı dozda kullanan ya da önerilen besinleri özellikle de karbonhidrat içeren besinleri zamanında ve yeterince tüketmeyen, alkol kullanan veya aşırı egzersiz yapan diyabetlilerde kan şekeri aniden ve hızla düşebilir (hipoglisemi).
    Tip 2 diyabetli kişilerin pankreası insülin üretir fakat etkili olarak kullanamazlar. Tip 2 diyabetin görülme sıklığı daha fazladır, diyabetli kişilerin %90'ı Tip 2 diyabetlidir.

    Tip 2 Diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir. Yaşamın ileriki yıllarında araya giren bir infeksiyon, stres, ameliyat, gebelik ya da fazla kilo alınması zaten azalmış olan beta hücre rezervinin daha da düşmesine neden olarak diyabeti klinik olarak ortaya çıkarabilir.

    Tip 2 Diyabet Riski Kimlerde Daha Fazladır?

    Herkeste, her yerde, her yaşta diyabet teşhis edilebilir.

    - Ailesinde diyabetli olanlar,
    - Şişman kişiler,
    - 4 kg' dan daha ağır bebek doğuran kadınlar,
    - Stres altında yaşayan kişilerde diyabetin görülme riski daha yüksektir.
    - Ayrıca pankreasın kronik iltihabı, pankreas tümörleri ve ameliyatları ile hipertiroidi, akromegali gibi bazı hormon hastalıkları Tip 2 diyabete yol açabilir.

    Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

    Tip 2 diyabeti olan ve kan şekeri yüksek olan kişilerde;

    - Sık idrara çıkma,
    - Ağız kuruluğu,
    - Çok su içme,
    - Açlık hissi,
    - Cilt yaralarının geç iyileşmesi,
    - Kuru ve kaşıntılı bir cilt,
    - Sık sık infeksiyon gelişmesi,
    - Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma görülür. Ancak bu belirtiler zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkar.

    Tip 2 Diyabet Tedavisinin Esasları Nelerdir?

    Birinci basamak tedavi planında medikal beslenme tedavisi yani beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yaşam tarzının değiştirilmesi, egzersiz programlarının uygulamaya koyulması yer almaktadır. Eğer, bu tedavi planına uyulmasına rağmen kan şekeri normal sınırlar içinde tutulamazsa ağızdan hap olarak alınan şeker düşürücü ilaçlar tedaviye eklenir. Ancak bazı Tip 2 diyabetliler kan şekeri düzeyini normal sınırlar içinde tutabilmek için insüline ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda uygun dozda yapılan insülin enjeksiyonları ile tedavi desteklenir.

    Ağızdan şeker düşürücü hap veya insülin tedavisi alan Tip 2 diyabetlilerin haftanın belirli günlerinde kan şekerini ölçmeleri son derece önemlidir.
    sevgi sihirbazı
    sevgi sihirbazı
    Admin
    Admin


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 3524
    Nerden : izmir
    Ruhsal Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Keyifliqs5
    Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Mesgulrc6
    Katılımı : :
    şeker hastalığı(diyabet) Left_bar_bleue100 / 100100 / 100şeker hastalığı(diyabet) Right_bar_bleue

    Takımı : şeker hastalığı(diyabet) Besiktas
    Kayıt tarihi : 21/02/08

    şeker hastalığı(diyabet) Empty şeker hastalığının nedenleri -belirtileri

    Mesaj tarafından sevgi sihirbazı Paz Şub. 24, 2008 12:59 am

    Şeker Hastalığının Nedenleri
    - Pankreas Bezesinin yorulması
    - Kandaki şekerin belli seviyede kalması, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu ile olur.

    Pankreas bezesini yoran etmenler şunlardır :
    - Oburluk
    - Şişmanlık
    - İhtiyarlık

    Pankreas Bezesinin Hastalanması

    - Pankreas bezesi iltihaplanmış veya kireçlenmiştir.
    - Pankreas kanseri
    - Pankreasın alınması
    - Pankreası etkileyen hastalıklar :
    - Karaciğer ve safra kanalı iltihabı
    - Kabakulak
    - Frengi
    - Verem
    - Böbrek iltihabı ve böbrek taşları
    - Tifo
    - Tifüs
    - Kolera
    - Dizanteri

    Şeker Hastalığının Belirtileri , Diyabetin Belirtileri:

    Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı, sık görülen belirtiler olmakla birlikte hiçbir açık belirti de olmayabilir. Yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı var ise vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna giderek danışınız.

    Tip 1 diyabetin ortaya çıkışı genelde ani ve dramatik olur aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, beklenmeyen kilo kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar gibi belirtiler olabilir.

    Tip 1 diyabetin belirtileri daha az sıklıkta ama aynı biçimde Tip 2 diyabetli kişilerde de olabilir. Tip 2 diyabetin ortaya çıkışı daha yavaştır ve bu yüzden tespiti de daha zordur. Bazı Tip 2 diyabetli kişilerde hiç bir erken belirti görülmez ve başlangıçtan bir kaç yıl sonra diyabetin çeşitli komplikasyonlarının varlığıyla diyabet teşhis edilir.

    Diyabetli olabileceklerini düşünen riskli kişiler (Diyabet Riskinizi Test Edin), tanı için bir sağlık kurumuna danışmalıdır.

    - Sık sık idrara çıkma
    - Aşırı susama
    - Bulanık görme
    - Halsizlik,bitkinlik
    - Beklenmedik kilo kaybı
    - Acıkma hissidir.
    - Mide bulantısı
    - Kusma
    - Nefes kokusu
    - Sık idrar yolu enfeksiyonu
    - Adetten kesilme
    - Kuru ve kaşıntılı deri
    - Yaraların geç iyileşmesi
    sevgi sihirbazı
    sevgi sihirbazı
    Admin
    Admin


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 3524
    Nerden : izmir
    Ruhsal Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Keyifliqs5
    Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Mesgulrc6
    Katılımı : :
    şeker hastalığı(diyabet) Left_bar_bleue100 / 100100 / 100şeker hastalığı(diyabet) Right_bar_bleue

    Takımı : şeker hastalığı(diyabet) Besiktas
    Kayıt tarihi : 21/02/08

    şeker hastalığı(diyabet) Empty şeker düşüklüğü(hipoglisemi)

    Mesaj tarafından sevgi sihirbazı Paz Şub. 24, 2008 1:02 am

    Hipoglisemi Nedir ( Kan Şekeri Düşüklüğü )

    Hipoglisemi Nedir

    Kan şekerinin normal sayılan sınırın altına inmesine hipoglisemi denir. Bir çok insan tarafından öyle sanılsa da sık rastlanan bir olay değildir ve daha çok insülin veya ağızdan şeker düşürücü ilaç alanlarda görülür. Diğer bir deyişle; Kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi hipoglisemi olarak tanımlanır. Hipogliseminin oluşumuna zemin hazırlayacak nedenler ortadan kaldırıldığında hipoglisemi riski de uzaklaştırılmış olur, Aksi takdirde insülin veya oral antidiyabetik ilaç kullanan herkeste hipoglisemi görülebilir.

    Hipoglisemi Nedenleri , Hipogliseminin Görülme sıklığı , Hipogliseminin Risk faktörleri

    Çok fazla insülin veya ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlardan, az yemekten veya fazla hareketten olabilir. Şeker hastası olamayanlarda hipoglisemi bazı urlar veya aç karnına alınan alkolden kaynaklanabilir. Addison Hastalığı ( böbrek üstü bezi yetmezliği ) da hipoglisemiye neden olur.

    - Gereğinden fazla insülin veya oral antidiyabetik kullanmak,
    - Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yemek
    - Öğünlerde gereksinimden az karbonhidrat almak
    - İlaçları yanlış zamanda kullanmak,
    - Her zamankinden fazla egzersiz yapmak,
    - Alkol kullanmak,
    - Kadınlarda adet kanamasının başlaması,
    - İnsülin enjeksiyonlarının yerini değiştirmek,
    - Sindirim güçlüğü, mide boşalmasının gecikmesi,
    - Soğuk/ılık ortamdan çok sıcak ortama geçmek.
    sevgi sihirbazı
    sevgi sihirbazı
    Admin
    Admin


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 3524
    Nerden : izmir
    Ruhsal Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Keyifliqs5
    Durumum: : şeker hastalığı(diyabet) Mesgulrc6
    Katılımı : :
    şeker hastalığı(diyabet) Left_bar_bleue100 / 100100 / 100şeker hastalığı(diyabet) Right_bar_bleue

    Takımı : şeker hastalığı(diyabet) Besiktas
    Kayıt tarihi : 21/02/08

    şeker hastalığı(diyabet) Empty şeker yüksekliği(hiperglisemi)

    Mesaj tarafından sevgi sihirbazı Paz Şub. 24, 2008 1:03 am

    Hiperglisemi Nedir ?

    Hiperglisemi kanda şekerin normalin çok üstünde bulunması anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Kan şekerinin normal sınırların üzerine çıkmasının sebepleri, ilaçların gerektiği kadar alınmaması, çok fazla yemek yemek, egzersiz yapmamak ve bir başka hastalığın oluşması ya da stres gibi durumlardır.

    Hiperglisemide görülen en önemli belirtiler, her zamankinden daha fazla susamak ve acıkmak, sıkça idrara çıkmak, deride kuruluk ve kaşıntı, bulanık görmek ve yaraların yavaş iyileşmesidir.

    Tedavide mutlaka diyete dikkatli bir şekilde uymak, ilaçları zamanında kullanmak, egzersizleri düzenli bir şekilde sürdürmek ve düzenli olarak kan şekerini ölçtürmek esastır.
    Hiperglisemiye genellikle aşağıdaki olaylar neden olur;

    • Yeterli miktarda insülin enjekte etmemeniz
    • Başka bir nedenle hastalanmanız
    • Çok fazla yemek yemeniz
    • Her zamanki eksersizinizi yapmamanız

    Eğer Sizde Hiperglisemi çıkarsa ne olur?

    Eğer aşağıdaki belirtiler varsa kan şekerinizi mutlaka kontrol edin.

    • Her zamankinden daha fazla susarsanız
    • Her zamankinden daha fazla acıkırsanız
    • Sık sık idrar yaparsanız
    • Gece boyunca idrar yapmak için uyanırsanız
    • Kendinizi her zamankinden daha yorgun ve uykulu hissederseniz
    • Bulanık görürsünüz
    • Kesikleriniz ya da yaralarınız yavaş iyileşir

      Similar topics

      -

      Forum Saati C.tesi Kas. 23, 2024 1:30 am