Esin Görür- İlk albümün hayırlı olsun Ayben. Keyfin yerindedir diye tahmin ediyorum...
Ayben- Evet Esin keyfim çok yerinde. Yoğun, yorucu ama çok keyifli günler geçiriyorum.
E- Bu günün de, o keyifli günlerden biri olacak diye umuyorum... Bir çok isme albümünde sesinle eşlik ettikten sonra kendi albümünü nihayetinde çıkarmış olmak nasıl bir his peki?
A- Çok heyecanlı bir duygu yaşadığım. Sevinçliyim. Bir çok müzisyenin albümünde yer almaktan çok farklı. Mutluyum!
E- Profesyonel anlamda '98 yılından bu yana bizlerlesin. Neden bu albüm için 10 sene bekledin? Aslında piyasaya baktığımızda şimdi uygun bir zaman olduğunu söylemek çok doğru ama yine de daha erken de bizlerle buluşabilirdin!
A- Ya aslında ilk dönemlerde hiç albüm gibi bir fikrim yoktu! Bu günlerimin böyle geçeceğini düşünmemiştim hiç. Diğer müzisyenlere eşlik edip onların albümlerinde yer aldıktan sonra, dinleyenlerim albüm bekler oldu. Sonrasında da kendi özel problemlerim oldu falan derken gecikti biraz...
E- Ayrıca çok tepkisel bir albüm olmuş. Hem erkeklere, hem kadınlara, hem rap yapanlara, herkese tepkini göstermişsin...
A- Aslında illa muhalif olacağım diye yazmıyorum bu sözleri. Rap çok özgür bir müzik türü ve günlük dille yazıyorum şarkılarımı. Haliyle günlük yaşamımda nelerle karşılaşıyorsam, onlar parçalarımda yer buluyor... Herkesin karşılaştığı sorunlar, herkesin sorunları...
E- Bir çok farklı tarzda isimle çalıştın (Sertab Erener, Ceza, Nefret, Burhan Öcal, Aylin Aslım, Fuat, Killa Hakan, Dj Funky C, Rza, Nil Karaibrahimgil, Fairuz Derinbulut). Farklı tarzlarda isimlerle çalışmak eminim sana çok şey katmıştır ama en çok kiminle çalışırken çok daha mutlu ve üreticiydin?
A- Ya bunun ayrımını yapmak benim için çok zor! Öncelikle hak verirsiniz ki, Ceza'yla çalışmak benim için çok önemli. O benim gözümde, bu tarzın en iyisi. Ona kendi çalışmalarımı dinletirken tedirgin oluyorum, beğenecek mi acaba diye. =) Onunla çalışmak süper. Ayrıca Fairuz'la da çok eğleniyoruz... Bilemiyorum dediğim gibi hepsi apayrı!
E- Çalışmak istediğin isim kaldı mı peki?
A- Ben başka isimlerle, başka tarzlarla çalışmaktan çok keyif alıyorum. Çok güzel paylaşımlar oluyor. Şu an aklıma bir isim gelmiyor ama isterim tabii...
E- Son olarak Mahşer-i Cümbüş grubundan Özlem Türay ve Ayça Işıldar'la çalıştın. Hatta müzikseverler o şarkıyı ilk olarak Pal FM'de dinlediler. Bu çalışmada da bir türkü uyarlaması yapmış oldun. Nasıl bir çalışma oldu anlatsana kısaca...
A- Aslında hiç bu kadar beğenileceğini tahmin etmemiştim. Kaydettik ve çok beğenildi. Onları tanımış olmaktan çok keyif aldım. Keyifli bir çalışma oldu.
E- Albümde de çok farklı tarzlar gündemde. Reggae ritimleri, sert gitar riffleri ve arabesk nağmeleri duymak mümkün albümünde. Nasıl gerçekleşti bu konsept, Pozitif'in (çalıştığı müzik şirketi) isteği miydi, yoksa sen mi istedin?
A- Pozitif beni çok özgür bıraktı. Bu anlamda yapmak istediklerimi benden fazla sahiplenip benimle yola çıktılar... Rap'i müzik olarak saymayanlar vardı. Müzikal bir alt yapı bekleyenlerdi onlar. Yaptığımız bu tarzı zaten Ceza yapmıştı. Bizde müzikal altyapının yoğun olduğu bu tarzın devamını getirdik ve sonuç benim için çok memnun edici...
E- Ülke içinde ve dışında da bir çok festival ve etkinlikte sahne aldın. Yurt dışında tepkiler nasıl, özellikle Almanya'dan Ceza ve senin çok takipçin olduğunu biliyorum...
A- Evet gerçekten çok seviliyor, özellikle Ceza. Onunla gittiğimde ilgiyi görünce inanamıştım. İnsanlar konser sonrasında gelip, "ilk defa Türkçe bilmediğim için çok pişman oldum" dediler... Bense şimdilik tepkileri sadece myspace sayfamdan (www.myspace.com/ayben34) takip edebiliyorum, oradan gelen tepkiler de çok güzel zaten.
E- İnternet siten www.ayben.net hazırlık aşamasında anladığım kadarıyla, ne zaman etkin hale gelecek, buradan dinleyenlerini haberdar edelim...
A- Ya ben de yakında demek zorunda kalacağım, çünkü hiç ilgilenemiyorum. Başına oturmam gerek ama işte şimdi de albüm promo dönemi geldi, koşuşturmaca başladı. Onunla da ilgilenmem gerek acil olarak!
E- Senden korkuyorlar mı bilemiyorum ama senin kimseden korkmadığın aşikar. Peki ama bu duruşun özel olarak kime? (Parça sözleri üzerine bir sorudur!)
A- Ya bu kişiye özel bir şey değil. Sadece bir iddia, içinde ego barındırıyor. Güven hakim albüme, sadece bunu anlatıyor. (Yani kimse üstüne alınmasın =))
E- Klibin ayrıca çok güzel olmuş. İlk klip "Benim O" isimli parçana Atıf Ülkü yönetmenliğinde çekildi. Tam olarak istediğin gibi oldu mu?
A- Atıf Ülkü Ceza'nın da yönetmenliğini yapmıştı. Zaten onunla çalışmayı da çok istiyordum. Ben aklımdakileri onunla paylaştım, o da benimle paylaştı ve ortaya çok beğendiğimiz bir klip çıktı. Ayrıca sadece iş anlamında değil özel hayatta da çok sevdiğim biri. Çok iyi bir insan... Bu arada klipte Ceza da oynuyor, ama gizledik. Görmek için dikkatli izlemek lazım! =)
E- İkinci klip hangi çalışmana, ne zaman geliyor peki?
A- Hiç bilmiyorum gerçekten. 19 adet parça var, seç seçebilirsen...
E- Kesinleşen konser tarihlerin var mı peki? Seni nerede ne zaman izleyeceğiz?
A- Esin görüşmeler var ama ne zaman nerede olur şu an için net bir şey söylemek mümkün değil. Etkin hale gelince internet adresimden, şu sıralarda da myspace adresimden takip etmeleri mümkün ama.
E- Fatih Akın'ın "Crossing The Bridge" isimli müzikal belgesel kıvamındaki filmde de vardın -ki bence bu gerçekten güzel ve önemli bir projeydi- Nasıl bir çalışma oldu, çok keyif almış olmalısın!
A- Evet çok keyifliydi gerçekten. Ceza vesilesiyle oldu biraz ama harika oldu! Fatih Akın zaten inanılmaz biri. Bir sürü güzel cümleyi peş peşe söylememe gerek yok, herkes biliyor ve takdir ediyor kendisini zaten!
E- Bu deneyimden sonra seni farklı projelerde görecek miyiz? Dizi, reklam, film falan?
A- Şimdi değil ama ilerleyen günlerde neden olmasın? Fakat şimdi ve bir süre sadece müzikle olmak istiyorum. İlerleyen tarihler ne getirir bilemiyorum tabii.
E- Ve işte maalesef sona geldik! Peki son olarak Pal FM'i nasıl buldun, dinleyenlerimize neler söylemek istersin?
A- Esin gerçekten çok keyif aldım. Çok güzeldi herşey. Beni sevenlere, Pal FM dinleyenlerine, bizi dinledikleri için sonsuz teşekkürler. En kısa zamanda görüşmek üzere...
E- Ben de çok keyif aldım, gerçekten bol kahkahalı, çok içten bir söyleşi oldu. En kısa zamanda tekrar söyleşmek ve görüşmek üzere =)...