Türk popüler müziğine yeni bir soluk getiren Ece Anlı, CAFE PAL'de, Pal FM'e konuk oldu. Başarlı yorumcu, sıcak bir programda sevenleriyle buluştu.
Dinlemek için tıklayın...
Esin Görür - Müzikal yaşantın nasıl başladı?
Ece Anlı - Çok klasik olacak ama küçüklüğümden beri şarkı söyleme tutkum var zaten. Elimde saç fırçasıyla değil ama parfümle şarkı söylerdim... Ailem de müzikle çok ilgili olduğundan hiçbir zaman uzak bir ihtimal olmadı benim için...
E.G. - “Bozuk Para” adlı parçanın amatör klibini Facebook' taki sayfana eklemenle hayatının birden değişti yönünde haberler var internet sitelerinde. Ben daha farklı bir gelişim süreci olduğunu biliyordum. İstersen en doğrusunu senin ağzından duyalım. Kısacası albümün çıkış süreci nasıl gelişti?
E.A. – Aslında yalan haber değil ama hatalı. Evet o internet sitesine klibi koyduk ama albüm fikri daha sonrasında oluşmadı. İki buçuk senelik bir emek var ortada. İki haftada parçalar seçilip okunmadı yani...
E.G. - Albümdeki parçaların hepsi Arkın Çelik’ e ait. Onun da albümü çok yeni. Onun albümünde de senin vokallerine rastlıyoruz. Kısacası hoş bir beraberlik ve dayanışma söz konusu. Bu anlamda Arkın Çelik kadar sana destek veren kimler var? Kimlerin ismini telaffuz edebilirsin?
E.A. – Evet Arkın Çelik ’in bana olan desteği için kendisine minnettarım. Albümümde 10 parça varsa 9’ u kendisine aittir. Onun dışında başta Bülent Seyhan, sonrasında Ozan Çolakoğlu ve Barış Büyük var ve daha bir çok harika isim... Bu kadar büyük isimlerle çalışmak kesinlikle çok harika bir deneyim.
E.G. - Klip için kimlerle çalıştın? Seni, klibinde çok farklı kimliklerle görmek mümkün içlerinden hangi güzel sensin? Ece Anlı’ yı bize nasıl anlatırsın?
E.A. – Mustafa Uslu ile çalıştım. Çok renkli ve bol karakterli bir klip oldu. Klibe ilgide çok iyi ama klipteki soyunan bayan ben değilim, dinleyenlerin dikkatine!
E.G. - İkinci klip için parça seçildi mi peki? Sonrası için planlarınız neler?
E.A. – Ya bu çok sorunlu bir konu oldu. Ben hemen bir klip çekmek istiyorum ama bir çok kişi biraz daha beklemem gerektiğini söylüyor. Bütün parçalar o kadar denk ki, istek alma konusunda hangisine çekmemiz gerektiğini bilemiyorum...
E.G. - “Elveda ile hoşçakal arasındaki” aşk şarkılarıyla bizlerlesin… Basın bültenin tam olarak böyle diyor. Peki sence elveda’ ya mı yoksa hoşçakal’ a mı yakın olmak daha kolay? Sen nerde duruyorsun?
E.A. - “Hoşçakal” a daha yakınım sanrım, elveda çok uzak ama...
E.G. - Peki müzik dışında seni başka alanlarda görebilecek miyiz? Bu anlamda sınırlaman var mı?
E.A. – Şu an için yok. Aslına bakarsan şimdiden dizi teklifleri almaya başladım ama şu an için öncelikli olan şey müzik ve tabii ki bu albümüm...
E.G. - Sen kimleri dinliyorsun? Daha çok hangi müzik tarzını tercih ediyorsun?
E.A. – Benim müzik ayrımım yok. Her şeyi zaman zaman dinliyorum. Rock, R&B ve albümümde de dinlenebileceği gibi Pop, hatta Türk Sanat Müziği ve Metal bile yer bulabiliyor o zamanda kendine.
E.G - Bir web sitesi gündemde mi peki?
E.A. – Evet gündemde. Aslına bakarsan benim yüzümden bu kadar gecikti. Beğenemedim bir türlü hiç bir şeyi, tam 4 tane hazır tasarımı geri göndermek zorunda kaldım ama içime sinmemişti. Çok yakın bir zamanda dinleyenlerimizle olacak ama sitemiz...
E.G. - Dinleyici sorularına geçelim istersen,
Gökçe Demir – İkinci albümde tarzını koruyacak mısınız? Yoksa sizi farklı soundlarda dinlemek mümkün olacak mı?
E.A. – Katı duvarlarım yok benim. Yapılabilir, denenebilir neden olmasın ki? Her tarz müzikten keyif alabilen biriyim...
Mert Doruk – Bundan sonrası için hedefleri neler?
E.A. – Müzikal kariyerimde istediğim yerde olmak tek hedefim...
Öte yandan program öncesi PALHABER olarak sanatçıyla röpartaj yapma imkanı da bulduk.
*Bize albümünüzden bahsedebilir misiniz ?
On şarkı var ve 2,5 yıla yakın bir zamanda hazırlandı. Çok büyük bir bütçeyle hazırladık. Bunda gerçekten iddialıyım çünkü çok büyük bir ekip vardı, çok iyi isimler vardı. Son derece büyük bir yatırım yapıldı. Mesela herkeste 7 keman varsa biz 14 keman kullandık. Herşeyin en iyisini yapmaya çalıştık.
*Şu anki müzik piyasasını nasıl buluyorsunuz?
Hiç iyi bulmuyorum. Çünkü şöyle bir ön yargı var. Bir sanatçı önde ve tüm parayı o kazanıyor diye bakılıyor. Ama böyle birşey yok. Çünkü arkada çalışan çok fazla insan var. Çaycısından tutun da müzisyenine pek çok insan bu işten ekmek yiyor. Fakat insanlar bir tıkla bütün bir çalışmayı yok edebiliyor. Korsan şarkı indiriyor ve 2,5 senelik çalışma çöpe gidiyor. Mesela TTNET iyi bir şey yaptı. Korsanlığın biraz olsun azalmasına yardımı olacak diye düşünüyorum. Belki bazı sanatçılar para bekliyor bazısı beklemiyor. Mesela ben bunun karşılığında para bekleyerek başlamadım bu işe. Bu iş benim hayalimdi, hayalim için yaptım.
*Müzik piyasasına girenler için önemli olan promosyon mudur?
Promosyonun gücü önemli ama tek başına yeterli değil. Yani bir şarkıyla patlamak diye bir şey yok. Bu, geçici olur önemli olan bundan 10 sene sonra da dinlenmek. Sezen Aksu gibi olabilmek, 10 sene sonra da şarkını dinletebilmek. Benim için bu önemli, amacım da bu .
*Peki polemik mi başarıyı getiriyor yoksa başarı mı polemiği getiriyor?
Şu gündemde polemik başarıyı getiriyor ama benim için değil, bir günlük bir başarıyı getiriyor. Ama ben bunu istemiyorum çünkü önemli olan bu değil. Fakat insanlar artık iyiyle kötüyü ayırt edebiliyor. Gerçekleri anlamaya başladılar. Bunun sonucunda da müzik ön plana çıkıyor. Müzik ön plana çıkarsa da piyasadaki bu kriz çözülecek.
*Eurovision teklifi size gelse kabul eder miydiniz? Mor ve Ötesi’ ni nasıl değerlendiriyorsunuz?
İstemezdim. Çünkü kendimi henüz bunun için hazır hissetmiyorum. Ayrıca şu an yorumculuğumla uğraşmayı tercih ederim. Bence çok doğru bir seçim, başarılı olacaklar. Çok dinamikler…
*Peki siz tarzınızı değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
Hayır düşünmüyorum. Ben, Hande Yener’ in yaptığını yapmak istemem. Yaptığı işlerin daha sonra arkasında durmamak olmaz, ben yapamam bunu. Bakkal müziği dediği müzik onu bu zamana getirdi çünkü. Ben sound değişimi değil ekleme yapabilirim sadece…
Teşekkürler
İlk albüm Seyhan Müzik etiketiyle çıktı
Ece, "El Pençe" ismini verdiği ilk albümünü Seyhan Müzik/Bozuk Para etiketiyle yayınladı. Kendine has duruşu, farklı vokal tekniği ve dillere dolanacak samimi şarkılarıyla 2008 yılının en çok dinlenilen ve konuşulan isimlerinden biri olmaya hazırlanıyor...
Prodüktörlüğünü ECE ANLI ve ARKIN ÇELİK'in yaptığı albüm, Türkiye'nin en iyi müzik adamları ile birlikte yaklaşık iki yıl süren bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Albümün kayıt ve mixlerini Sarı Ev stüdyosunda Barış Büyük, masteringini de Çağlar Türkmen yaptı.
Albümün çıkış parçası Bozuk Para'da günlük dilde herkesin kullandığı bir sözle duygularını anlatan ECE ANLI insanların aşklarını dolaylı yollardan değil en sade haliyle haykırmaları gerektiğine inandığını söylüyor.
Modern şehirli kadının güçlü tarafını şarkılarında en doğal bir şekilde dile getiren ECE ANLI, yaptığı müziği elektronik altyapılı pop ekseninde dans, rock ve alaturka gibi farklı müzik türlerinin birleşimi olarak tanımlıyor.