Türk Rock Müziği'nin en sevilen gruplarından biri Yüksek Sadakat, "Katil&Maktûl" adlı yepyeni albümleri ve kendileriyle ilgili tüm merak edilenleri Pal Fm'de yanıtladı.
Esin Görür- Öncelikle haliyle taze albümünüz hakkında konuşalım. Albümün ismi "Katil ve Maktul"... Akıllarda daha korku armonili şeyler bırakıyor fakat albümün aksine genellikle mutlu bir soundu var hatta bazense duygusal. Neden peki bu isim?
Kutlu Özmakinacı- Albüm konsept albümü, bu göz önüne alınmalı. Parçaların hepsi farklı bir konu üzerine yoğunlaşıyor... Varoluşçu tarafı var. Aslında albüm 5 numaralı parçayla ("Babamın Evinde" isimli çalışmanın bahsi ediliyor) başlıyor! Olmak istediğimiz kişiyle, olduğumuz kişi arasındaki fark bizim seçimlerimiz ile gerçekleşiyor. Bu seçimleri yaparken de aslında kendi hayatımızın "katil"i ve aynı şekilde "maktul" u oluyoruz, işte bu sebeple...(Ayrıca albümdeki 9. numaralı parça aynı ismi taşıyor, dinlemeniz Pal FM tarafından ısrarla tavsiye edilir!)
E- Grup, bünyesinde iki farklı isimle devam ediyor artık. Bu "Yüksek Sadakat" hayranları tarafından nasıl karşılandı? Özellikle vokalin değişmesi yadırganabilirdi.
K- Tepkiler çok olumlu. Cemil Demirbakan gerçekten çok iyi bir vokaldi, ondan sonra değişim yadırganabilirdi fakat Kenan Vural gerçekten çok başarılı bir isim. Müzikal geçmişi, çalıştığı isimler zaten her şeyi özetler nitelikte. (MFÖ ve Bulutsuzluk Özlemi bu isimlerden yalnızca birkaçı) Ayrıca avantajlarımız da vardı. Çok albümümüz yoktu mesela, çok fazla alışkanlık yoktu dinleyenlerimizin üzerinde. Kenan'ın kimyası da çok iyiydi ve bahsettiğim bu süreç 1-2 ay gibi bir zamanda gerçekleşti.
E- Albümünüzde Zeynep Casalini'nin yorumuyla size eşlik ettiğini görüyoruz. Ayrıca Yüksek Sadakat'in de, Zeynep Casalini'nin çıkancağı 2. albümünde imzası olduğu duyumlarını aldık. Bu tanışıklık ve bu paylaşım nereye dayanıyor?
K- Ben ve Kenan'ın önceleri Zeynep'le çalışmışlığı var zaten. Bir dönem isteği üzerine bir parça yapmıştım... Hatta Zeynep'in bu çıkacak yeni albümünde Kenan'ın bir parçası yer alacak bildiğim kadarıyla... Bizim albümde de "İçimde Yağmur" isimli (albümde 10 numaralı çalışma) parçada beraber çalıştık. Bir ayrılık teması olduğu için düet olması şarttı zaten. Biz de Zeynep' i düşündük, ona söylediğimizde o da tereddüt etmeden kabul etti. Çok güzel bir çalışma oldu bence. Daha triphop soundlu efektler barındırıyor, daha karanlık...
E- Düet çalışmalar son dönemde çok fazla artış gösterdi. Kendi fikrimi söylemem gerekirse bu durumdan şikayetçi olduğumu söyleyemeyeceğim. Sizler için düet çalışmaların bir ayrıcalığı var mı?
K- İlk başta çok keyifli olduğunu söyleyebilirim. Müzisyenlerin oturup bir şeyler paylaşması gerçekten çok güzel. Normalde vakit ayırıp beraber müzik yapma zamanını bulmak çok mümkün olmuyor. Prodüktörlerse olayın daha ticari boyutuyla ilgileniyorlar... Zaten yurtdışında da artık ortak çalışmalar çok tercih ediliyor, feat.'lerin gündemde olduğunu fark etmemek mümkün değil zaten...
E- Yani her bir taraf, bu durumdan yeterince memnun...
K- Tam olarak evet...
E- Klibinizi ne zama ekranlarda görmek mümkün olacak peki?
K- Klip parçası olarak "Ben Seni Arayamam" isimli parçayı seçtik. Çekimlere bu haftasonu başlayacağız, tahminime göre Nisan ayının sonunda izleyicisiyle buluşmuş olur.
E- Biyografini incelediğim zaman, gözüme ilişen çok ilginç bir ayrıntı vardı. 2003 yılında elektro gitarı bırakıp, bas gitar çalmaya başlamışsın ve sonrasında bir daha eline elektro gitarı almamışsın. Nasıl bir hikayesi var?
K- Aslına bakarsan parça yazmaya o kadar yoğunlaşmıştım ki elektro gitara çok vakit ayıramadım. Sonrasında mecburiyetten (uygun bas gitarist bulamayıp, kendisi çalmaya karar vermiş) bas gitar çalmaya başladım. Parçalar yazmaya devam ediyorum ve bas dışında bir akustik gitar kullanıyorum. Elim elektro gitarı aramıyor, bir şekilde =)...
E- Müzik piyasasında çokça isim görüyoruz artık. Alternatif müzik piyasasında yaşanan bu değişimi nasıl değerlendiriyorsun? Siz kimleri beğeniyorsunuz peki, özellikle yenilerden?
K- Ben şahsen bu değişimi çok olumlu buluyorum. Çok özel isimler çıktı bence. Yeni isimlerden kendi beğendiklerimi söylemem gerekirse; Redd, Hayko Cepkin, Pinhani gibi isimleri sayabilirim. Nekropsi var özel olarak ismini söyleyebileceğim. Daha eski olarak tabir edebileceğimiz, Duman, Kargo, -şu sıralar çok fazla dinleme şansını yakalayamasak da diye ekliyor- Athena gibi isimleri söyleyebilirim... Bir de Bulutsuzluk Özlemi ve MFÖ var, onlar apayrı bir yerdeler zaten...
E- 2 Mayıs Cuma günü Antalya'da, 31 Mayıs Cumartesi günü de İstanbul'da konserleriniz var. Başka gidilmesi düşünülen şehirler söz konusu mu, kesinleşmiş yerler var mı?
K- Nisan' ın sonunda güneyde 5 şehirlik mini bir turne gündemde. Tam olarak tarih ve şehirleri bilemiyorum ama internet sitemiz (www.yukseksadakat.com) çok güncel. Oradan bizi takip ederlerse mutlaka haberdar olacaklardır.
E- Geçen senelerde sevenleriniz sizi birçok festivalde izleme fırsatı buldu. Bu sene de aynı performansla devam mı?
K- Siz de haberdarsınızdır, bir kaç festival maalesef iptal edilmek zorunda kaldı, ama onun dışında evet bir çoğunda sahnede olacağız... Fakat tanıtımları başlayıp, onlar sahne akışını duyurmadan bizim söylememiz çok hoş karşılanmayabilir, yani yine internet sitemizde bu konuya dair yakında sevenlerimiz haberdar edilecektir...
E- Dinleyici sorularıyla devam edelim o zaman;
Gözde (Ankara): İki albümde de tüm söz ve besteler Kutlu'ya ait. Grupta bir parça üzerinde anlaşamama gibi bir durum oluyor mu?
K- Hayır olmuyor. Bütün parçalar benim olsun diye çıkılmıyor zaten yola. Devamında da illa böyle olacak gibi bir durum söz konusu değil. Bu albümler için böyle oldu sadece...
İlker (Eskişehir): Bahar şenliklerinde önceki senelerde, Alpay' ı Cem Köksal vesilesiyle dinlemiştik, ama Yüksek Sadakat' i konuk ettiğimizi hatırlamıyorum, ya da ben kaçırdım. Kendilerini burada görmek mümkün olacak mı?
K- Geçen sene Eskişehir' de konser verdik aslında ama tekrar orada bulunmak tabii ki isteriz. Bu konuyla ilgili görüşmelerin yapılması gerekli sadece. Bu da üniversite bahar şenliği organizasyonlarının programıyla alakalı...
E- Ayrıca hemen belirtmeliyim, İlker isimli dinleyenimizin bahsini ettiği konserler serisi, önümüzdeki günlerde tekrar bizlerle ve Yüksek Sadakat'ten Alpay da tekrar Cem Köksal & Joe Lynn Turner konserlerinde sahnede! Bu harika konserin ayrıntılarına ulaşmak için www.palfm.com.tr adresindeki etkinlikler bölümünü kullanabilirsiniz, hatta tam olarak link şudur: www.palfm.com.tr/Etkinlikler.asp?ActID=148 ) =)
E- Son olarak Pal FM'i nasıl buldun, Pal FM dinleyenlerine neler söylemek istersin?
K- Öncelikle çok güzel bir yerdeyim, radyonuz çok güzel olmuş. Umarım devamı da bu kadar güzel gelir, Pal FM'e başarılar diliyorum... Ayrıca hazırladığınız sürpriz de (kendileri için hazırladığımız biyografiyi kastediyor) zaten bu işe ne kadar saygı duyduğunuzu ve ileride de çok daha başarılı olacağınızı gösteriyor. Umarım en yakın zamanda Pal FM dinleyenleriyle buluşma fırsatını tekrar yakalarız...