Esin GÖRÜR- Pal FM'e hoş geldin Doa. İlk albümün Müziğin Doa'sıyla artık bizlerlesin. Sırayı bozmayalım, ilk olarak albüm yapma sürecini öğrenelim istiyorum. Bu albüm nasıl oluştu?
Doa- Aslında müzikle zaten hep iç içeydim. Sadece dinlemekle kalmıyor üretiyordum aynı zamanda. Fakat sanırım ne yaptığıma dair pek fikrim yoktu. Sonrasında bir parçamı bir paylaşım sitesine yükledim. Beni dinleyen şimdiki prodüktörüm Anıl Savaş Kılıç beni fark ediyor ve sesimi çok beğeniyor. Sonrasında albüm çalışmalarına değil ama müzik çalışmaya başlıyoruz. “Organize İşler” filmi için çalışma yaptıktan bir süre sonra da albüm için girişimler gündeme geliyor…
E- R&B müzik ülkemizde sen yapana kadar icra edilmemişti. Seni R&B müzik albümü yapmaya iten ne oldu peki? Bu boşluğu mu gördün yoksa başka bir tarzda albüm zaten yamak istemez miydin?
D- Evet bir boşluk vardı ve bunu R&B müziği seven biri olarak fark etmemek mümkün değildi ama böyle bir boşluk var bunu doldurmalıyım demedim. Çünkü zaten R&B ve Blues müzikle büyümüş biri olarak, bu tarz bir albüm dışına çıkmak istemezdim.
E- Albümdeki parçaların bir çoğu sana ait. Çok keyifli çalışmalar olmuş. Peki bu parçalar albüm için hazırlanan özel parçalar mı yoksa tarihleri daha mı eskiye dayanıyor?
D- Aslında albümün ilk bölümü eski tarihleri olan parçalar ama devamı albüm yapma kararı verildikten sonra hazırlanan çalışmalar. Yani ikisi birden =)
E- Çıkış parçan Ceza'yla yaptığın Müziğin Doa'sı isimli parça... Çok fazla istek alıyor ve çok dikkat çekiyor! Fakat eleştirilerde görmek mümkün… Nasıl değerlendiriyorsun sana yapılan bu erken eleştirileri?
D- Evet dediğin gibi hem erken, hem de dinledikleri henüz sadece tek bir parça var. Sanırım bu kadar ön yargılı olmamalı. Bu sebeple kıskanılmak çok ilginç gerçekten…
E- Albümde düet çalışmalar var. En başta fikrimi belirtmem gerekir ki; hepsi ayrı ayrı çok keyifli olmuş. Rap bir rock vokaller var, alanlarında tanınan ve takdir edilen (Ceza, Mustafa Öztürk ve Emre'nin kulaklarını çınlatıyoruz)... Bu düet çalışmalar nasıl oldu?
D- Ben şahsen tanımıyordum zaten kendilerini. Teklifleri biz götürdük. Mesela Ceza “Taşoda”ya stüdyomuza uğramıştı ve o sırada parçamı dinlemiş ve beğenmiş. Teklifimizi kabul etti ve sonunda çalıştık. – İyi ki de çalışmışsınız dedirtiyor parça! Henüz dinlemeyenler için ayrıca altını çizelim: Albümün çıkış çalışması, 1 numaralı Müziğin Doa’sı isimli parçadan bahsediyoruz, ki tam olarak albüme ismini veren çalışma!-
E- Bu rock ve rap vokal ayrımı parçalara nasıl yansıdı peki?
D- Cezayla yaptığımız parça daha ritmik ve hareketliydi, Mustafa’yla çalışmamızsa daha duygusal bir ruh barındırıyor içinde. Parça zaten Mustafa’nındı. Ben kendimce yorumlamış oldum yani… Bunun dışında herhangi bir fark yok.
E- Şarkı sözlerinde de farklılıklar söz konusu, alışılmışın dışında en başta. Bir röportajında da dediğin gibi daha konuşma tarzıyla. Bu parçalarında nasıl bir etki yaratıyor sence?
D- Parçaları bu haliyle yazmak özellikle çaba gösterdiğim bir konu değil. Aksine sözlerde kafiye yaratmaya çalışsaydım kendimin dışında kalırdım. Nasıl bir his bıraktığına gelirsek de, daha samimi daha olduğu gibi hissettiriyor. (Ayrıca parçaların çabuk tükenmesini etkileyen bir ortam doğuruyor bence, diye ekliyorum!)
E- Albümün, tarzın kadar giyiminde çok fazla ilgi çekiyor. Giyinirken birine danışıyor musun peki?
D- Oldum olası böyleydim. Yolda yürürken hep bakışlara maruz kalıyorum. Hem klasik hem sporu bir arada giyinmeyi tercih ediyor olmam sanırım çok etkili. Ama dediğim gibi lisedeyken yolumu çok keserlerdi; saçın gerçek mi, bunu nerden aldın falan diye… Şimdi de aynı şekilde devam ediyorum, sadece albüm kapağı için yaptığımız çalışmalarda, bana yardımcı olan stilistim vardı. Sağ olsun, çok tatlı işler çıktı.
E- Biraz da klibin hakkında konuşalım. İstediğin gibi oldu mu ilk klibin? İçine sindiğini söylemek mümkün mü?
D- Klibimizi Dağhan İş yönetti. Ülkemizde sadece bir adet bulunan –şuan adını hatırlamadığım- bir kamerayla çalışıldı. Benim keyif almamam zaten mümkün değildi sanırım. Sonuçta benim için bir ilkti; yani heyecan ve keyif duymamak pek mümkün değildi. Ama içime kesinlikle sindi. Çok memnunum çıkan sonuçtan.
E- Ayrıca 2. klip ne zaman? Bu konuda kesinleşmiş şeyler var mı?
D- Henüz yok. Gelen talepler üzerine karar vereceğiz. Bunun içinde şu an bizim için gözlemleme zamanı…
E- İnternet siten henüz yok www.doaonline.org yapım aşamasında. Myspace sayfandan takip ediyoruz seni (www.myspace.com/doaonline). Peki siteniz ne zaman geliyor?
D- Bir aya kadar tamamlanacak diye tahmin ediyorum. Şimdilik bana dair haberlere myspace (www.myspace.com/doaonline) sayfamdan ulaşmaları mümkün…
E- Lise yıllarında dans ettiğini okudum. Şimdi dans hayatının neresinde? Albümle beraber dans çalışmaları da artacak diye tahmin ediyorum ama duyalım bakalım haklı mıyım?
D- Evet artacak kesinlikle ama şu an değil. Hem aşırı yoğun olduğum bir dönemdeyim, hem de daha fazla çalışmaya ihtiyacım var. Şu an için kafama uygun bir dans hocası aramakla meşgulüm, ama festivallerde harika sahne şovlarıyla dinleyenlerimizi keyiflendirme gibi planlarım var…
E-Bizi nerelerde konserler bekliyor. Seni yakınlarda sahnede görebilecek miyiz?
D- Şu an için sadece bir konserimin tarihi belli. Albüm tanıtım konserim 12 Mayıs günü Babylon’da gerçekleşecek, devam konserleri içinse bir şey söyleyemiyorum ama sitemizden duyurusu yapılacaktır zaten.
E-Son olarak Pal FM' i nasıl buldun? Pal FM dinleyenlerine neler söylemek istersin?
D- Çok keyif aldım. Güler yüzünüz, sürprizleriniz… Her şey çok güzeldi. En kısa zamanda tekrar gelmek istiyorum desem sanırım aldığım keyfi anlatmış olurum… =)
E- Önce 12 Mayıs’ta Babylon’da sonra da en kısa zamanda tekrar Pal FM’de görüşmek üzere o zaman Doa… Umarım tahmin ettiğim gibi başarın artarak devam eder…